0735890074         

olle.jernberg@gmail.com

NOSHÖRNINGEN

AV EUGÈNE IONESCO

UNGATUROM FÖRESTÄLLNINGEN


En tillsynes vanlig dag i en tillsynes vanlig stad springer helt plötsligt en Noshörning förbi. Från början har människorna svårt att tro det. Till och med de som såg den tvivlar. Men det dröjer inte länge förän så många säger sig ha sett Noshörningen att det inte går att förneka. Finns det kanske fler. Det verkar till och med som om de ökar i antal...


Att sätta upp Ionescos moderna klassiker där människorna förvandlas till Noshörningar var ett hjärteprojekt och min regidebut.

Jag och Moa Backman bearbetade tillsammans pjäsen. Vi försökte placera den i en absolut nutid nära vår egen verklighet. Detta var 2010 precis innan SD kom in i riksdagen.

Starkt inspirerad av filmdystopier som George A. Romeros Dawn of the Dead, Chris Markers La Jetée och Terry Gilliams 12 Monkeys försökte jag injicera en gnutta av deras febriga, paranoida stämning i vad som var Ungaturs etablerade stil: Storslagen, kollektiv galenskap.


Medverkande: Lovisa Andersson, Maia Hansson-Bergqvist, Johanna Lazcano, Marcus Johansson, Charlotta Gurestam, Alexander Öhrstrand, Tomas Engström, Stefan Skärlund.

Scenografi: Martin Christensen

Koreografi: André Kaliff

Ljusdesign: Olle Jernberg och André Kaliff


SAGT OM FÖRESTÄLLNINGEN


”Spetsat horn”


”Unga Tur i Kärrtorp ger kulturpolitisk aktualitet åt Eugène Ionescos absurdism. Margareta Sörenson gläds åt en galenskap som injicerar nytt liv i en död pjäs.”


/Expressen


"Storartad satir om samtiden"


/Aftonbladet


”Noshörningen” på Unga Tur är en fräck och rolig föreställning med det politiska allvaret nära ytan."


/DN

Copyright © Olle Jernberg. All Rights Reserved